čtvrtek 13. prosince 2007

Auto - žrout peněz

Auto je jedna z nejdražších hraček, jakou si můžete pořídit. Na zakoupení potřebujete spoustu peněz a tím to zdaleka nekončí, protože to je pouze začátek nekonečného kolotoče výdajů. Auto vlastním celé dva týdny a když nepočítám změnu majitele auta (9,20$), tak už jsem musel zaplatit "technickou" (zde se nazývá Warrant of Fitness - WOF) - 40$ a prodloužit registraci auta, což je jakási obdoba dálniční známky - 110$ na 7 měsíců.

Změna majitele a registrace se vyřizují na poště. Potřebujete na to pouze pas, adresu na NZ a vědět poznávací značku auta (registration plate). A pozor: nelze platit klasickou platební kartou - musíte mít místní (platba EFTPOS) nebo zaplatit cash. Registrace se se standardně platí na 6 nebo 12 měsíců, ale můžete zvolit i jinou dobu v rozsahu 3 - 12 měsíců. A údajně lze požádat i o speciální formulář, kde si určíte přesné datum, do kdy bude registrace platit. Ovšem je lepší utratit o pár dolarů více za delší registraci, protože později je jednodušší prodat auto s dosud platnou registrací. Po převedení auta vám na vaši adresu zašlou oznámení o změně majitele a výpis předchozích majitelů.

Technická se vyřizuje skoro v jakémkoli autoservisu. Poznáte to podle velké cedule WOF, která je skoro u každého autoservisu. Co jsem se dočetl předem, tak získat novou WOF by neměl být problém, protože kontroly nejsou příliš přísné a koukají hlavně korozi. A asi je to pravda, protože na mém autě údajně nebyl jediný problém. Buď mám tak skvělé auto nebo se s tím opravdu moc nepárají. Nutno dodat, že rezavé nikde není a vzhledem k tomu jak je staré, vypadá opravdu zachovale.