úterý 20. května 2008

Strava na NZ - Fastfood rules!

Než jsem odjel na Nový Zéland, tak jsem si myslel, že většina tlustých lidí žije v USA. Po několika měsících pobytu na NZ musím dodat: zbytek žije tady. Hlavní viník otylosti obyvatel bude pravděpodobně nepříliš zdravý životní styl spojený se stravováním ve fastfoodech všeho druhu. V televizi je hrubým odhadem pětina reklam na různé fastfoody. Na Queen Street v ACL je na 300 metrech cca 20 fastfoodů a na jiných místech na Novém Zélandu to není o moc lepší.

Restaurací s rychlým občerstvením je tu nepřeberné množství: Burger King, Domino's Pizza, Dunkin' Donuts, KFC, Little Caesar's Pizza, McDonald's, Pizza Hut, Subway, Wendy's... To jsou známější mezinárodní řetězce restaurací, které jsem viděl a zapamatoval si. Dále je zde nepřeberné množství menších lokálních fastfoodů a takeaways. Vesměs se v nich prodávají oblíbené hamburgery nebo v zemích bývalého britského impéria neméně populární fish and chips.

Všechny uvedené restaurace prodávají menu složené z "hlavního jídla", přílohy a nápoje. To není nijak neobvyklé ani u nás, ale tady mají prakticky vždy v nabídce i rodinná menu, která obsahují mnoho hamburgerů/kuřecích kousků/pizzy, ještě více příloh (hranolků) a dvoulitrový nápoj (klidně i dva). Výhodná snídaňová menu s kávou jsou taktéž samozřejmostí. Kiwis se v podobných podnicích stravují poměrně pravidelně a když náhodou uvaří doma, tak je to velmi podobné.

Uvaří je v tomto případě možná dost honosné slovo. Většinou totiž jen ohřejí fazole z konzervy, špagety z konzervy, klobásky, vajíčka a k tomu samozřejmě hranolky. Případně zakoupí hotovou omáčku, hotové rizoto, hotovou pizzu, hotové plněné koláče a doma si to jen ohřejí/osmahnou/opečou a k tomu si dají sladkou limonádu nebo pár piv.

Průměrný Novozélanďan se tedy s odlišným jídlem setká pouze v restauraci a ani tady není výjimkou, že si z jídelníčku vybere opět fish and chips nebo steak s hranolky.