sobota 24. května 2008

Strava na NZ - "100% fat free"

V předchozím článku jsem popsal typické stravovací návyky většiny obyvatel Nového Zélandu. Proti tomu působí jako pěst na oko všechny reklamy na produkty s nulovým obsahem tuku. A když už ne s nulovým, tak alespoň sníženým.

Například byste nevěřili, jak je složité koupit normální mléko. Většinou musíte koukat do okrajů spodních regálů a vůbec na místa, kde jsou produkty, které nikdo nekupuje, ale měly by být v nabídce. Naopak pokud chcete Light, Fat Free, 100% Fat Free, Trim, 99,5% Fat Free, Lite, Only 0,1% of Fat, Super Trim, tak nemáte s nákupem problém. S jogurty a sýry je to podobné.

Samozřejmě i McDonald's a spol mají v nabídce minimálně jeden produkt, který má o 20% nižší obsah tuku než typický produkt. Co na tom, že je v něm více cukrů a tím pádem i více energie.

Celkem mě šokovalo zjištění, že typická 0,6l láhev oblíbené limonády L&P obsahuje 65 gramů cukru (890 kB pdf)! Klasická Coca Cola je na tom víceméně stejně a Fanta obsahuje dokonce více než 70 g. Schválně si zkuste navážit 65 gramů cukru, je to slušná hromádka. Takže až si někdy budete objednávat třetí Colu, tak si na tohle vzpomeňte ;-).

Dále je na NZ k dostání mnoho Organic produktů (biopotravin). Osobně bych řekl, že snad každý výrobek z běžných potravin má svoji bio variantu. Tyto výrobky jsou obecně zhruba o 50 % drazší, ale co by člověk neudělal pro svoje zdraví.