pátek 16. května 2008

NZ - Sport (nejen) v TV

Pořadí oblíbenosti je následující: 1. Ragby, 2. Kriket, 3. Dostihy.

Oblíbenost národního ragbyového týmu All Blacks je zhruba stejná jako byla u našeho hokejového týmu z Nagana. Oblíbenost All Blacks ale trvá několik (desítek) let. Každý domácí zápas je vyprodaný, obchody s dresy AB's jsou všude a dostat se do týmu je na Novém Zélandu nejvyšší možný sportovní úspěch. Každý hráč při svém prvním startu obdrží pořadové číslo a tím se nesmazatelně zapíše do dějin. Během více než 100 let se v All Blacks objevilo již přes 1000 různých sportovců. Pokud se zrovna nehraje nějaký mezinárodní zápas, tak je na programu buď jakási Liga mistrů, zápasy sedmičlenných týmů atd. Přehled všech hlavních soutěží je na Wikipedii.

Asi jediný sportovní tým, který v popularitě trochu "šlape na paty" All Blacks, jsou Black Caps, tedy kriketová reprezentace. Naštěstí pro ně se kriket hraje v létě a ragby v zimě. Takže je v televizi (novinách) buď ragby nebo kriket, většinou ale oboje. Kriket je velmi zdlouhavá hra podobná baseballu, neplést tedy s kroketem. Opět pokud se nahraje mezinárodní zápas, tak media přináší výsledky z místní ligy nebo z indické, která je velmi populární. Osobně jsem neviděl nikoho hrát v parku nebo na pláži ragby, ale za to kriket mnohokrát. Z toho usuzuji, že kriket je jako rekreační sport oblíbenější.

Na třetím místě mého pomyslného žebříčku se umístily dostihy. A to buď klasické koňské sprinty, závody klusáků nebo závody chrtů. Na Novém Zélandu je jeden televizní kanál věnovaný pouze koňským dostihům (ale někdo mi říkal, že je australský). Sázky na dostihy jsou pravděpodobně oblíbenější a častější než na jiné sporty.

O Novém Zélandu se říká, že každý prakticky každý Kiwi vlastní jachtu, což je do jisté míry pravda. Za pěkného dne jsou v okolí Aucklandu doslova námořní dopravní zácpy. A pokud náhodou nějaká rodina nemá jachtu, tak většinou alespoň vlastní menší motorový člun. Kdo nerybaří, jako by nebyl.

Z motoristické oblasti jsou nejoblíbenější závody cestovních vozů s osmiválcovými motory (tedy žádné Octavie s 2L motorem, ale dospělá auta). Občas se objeví zmínka o Formuli 1, ale jinak jsem jiné pořádné sporty nezaznamenal.

Z dalších sportů je výrazný netball, což je výhradně dívčí velice populární sport, o kterém běžný smrtelník ze Střední Evropy v životě neslyšel. Oni zase například neznají florbal. Kiwis obecně s těma klackama moc neumí - Nový Zéland je držitelem nejvyšší prohry v ledním hokeji na světové úrovni. Dostat gól každou minutu a dvě sekundy, to snad musí trénovat...