čtvrtek 10. dubna 2008

Strava na NZ - Kde utrácet těžce vydělané peníze

Sladký život v rodině mi skončil nějaký ten pátek zpátky a nyní se musím o sebe starat sám. To pro mě znamená především neumřít hlady a zajistit si dostatek potravin. A pokud možno co nejlevnějších potravin. Jídlo za 5$, co jsem si kupoval ve škole, je sice na místní poměry levné, ale pokud chci vydělat co nejvíc peněz na drahá studia, tak potřebuji jíst ještě levněji. Ještě před opuštěním mé adoptivní rodiny jsem se vypravil na obhlídku a jako správný ekonom jsem porovnal zvolený spotřební koš mezi supermarketem New World a superdiskontem Pak'n Save.

Jak se můžete dočíst i jinde, tak nejlevnější supermarket na Novém Zélandu je Pak'n Save. Náš učitel o něm řekl, že je to "the shittiest supermaket in NZ, but the cheapest" (nejhnusnější, ale nejlevnější). Opravdu to není zrovna krasavec - představte si horší Lidl o velikosti Tesca, ale jídlo je zde opravdu bezkonkurenčně nejlevnější. Dokonce i když je třeba v New World nějaké jídlo "v akci", tak je v Pak'n Save většinou levnější.

Pak'n Save je tak levný, protože nakoupí ohromné množství zboží a to následně s nízkou marží prodá. Z toho důvodu musí mít co nejnižší náklady. Jak jsem již napsal, tak uvnitř to není zrovna dvakrát krásné, protože je to víceméně skladiště. Navíc je jen ve velkých městech, kde je větší šance prodat více zboží a sníží se náklady na distribuci.

Pravděpodobně všechny supermarkety na NZ mají uzavřenou dohodou s nějakým řetězcem čerpacích stanic a když nakoupíte jídlo za více než 40$, tak dostanete poukaz slevu 4c (0,04$) z každého litru benzínu. Pokud utratíte více než 70$, tak už je sleva 10c (0,1$) z každého litru. To znamená, že byste si měli nákup pečlivě naplánovat, abyste se kvůli chybějícím třem dolarům nepřipravili o slevu. I když kvůli slevě 4c/1l asi nemá cenu se moc stresovat a zbytečně nakupovat věci, které nepotřebujete (benzín momentálně stojí okolo 1,70$/1l - 10.12.07; 2,15$/1l - 10.6.08).

Samozřejmě nejvýhodnější jsou velká balení čehokoli, tak je to dobré se domluvit se spoludlícím(i) a nakoupit společně. Dobré jsou také multi balení, např. 5 plechovek fazolí za speciální cenu apod. Ale musíte si to opět pořádně spočítat, jestli se to opravdu vyplatí, protože zrovna třeba v Pak'n Save prodávají 3 plechovky Watties fazolí za 3,60$ a jednotlivě stojí jen 1$... Všechno je třeba dělat s rozmyslem, abyste v honbě za pár ušetřenými dolary a levnějšímu benzínu nenakoupili hromadu zbytečností a kupu supervelkých balení, které se vám následně zkazí dřív, než vůbec projíte cenu menšího a levnějšího balení.

Ovoce a zeleninu je nejlepší nakupovat ve specializovaných prodejnách jako je Fruit World nebo něčem podobném. Je tu větší výběr, asi i lepší kvalita a nižší ceny.

Ceny a další informace můžete opět najít na novzel.softis.cz. Ceny jsou v roce 2008 víceméně stejné nebo jen mírně vyšší.