pondělí 21. dubna 2008

Doprava v Aucklandu - trajekty

Protože se Auckland rozprostírá v úžině mezi Tichým oceánem a Tasmánským mořem, tak jsou zde používané jako městská hromadná doprava i trajekty. A to mezi čtrvtí Devonport a centrem (Midtown). Devonport rozhodně stojí za to navštívit a pokochat se domky postavenými v klasické koloniální architektuře. Nehledě na to, že je odtud nádherný výhled na centrum Aucklandu a okolní záliv s ostrovem Rangitoto.

Dostat se Devonportu je velice jednoduché. Stačí najít starobylou Ferry Building na břehu mezi Albert Street a Queen Street a za ní se blíže ke Queen Street nachází "zastávka" pro odjezdy do Devoportu. V pokladně si koupíte zpáteční lástek a můžete vyrazit. Zpáteční lístek momentálně stojí 9$. Pak už jen ukážete osobě u brány lístek a najdete ceduli s nápisem Devonport, kde se nachází/bude nacházet váš trajekt. Po 12-minutové plavbě budete v úplně odlišné části města.

Pokud máte čipovou kartu nabitou All Zones Monthly Pass a chcete jet trajektem do Devonportu a nerozumíte anglicky/stydíte se/jste brouk Pytlík, tak se budete tvářit hrozně zkušeně a ukážete čipovou kartu osobě, která kontroluje lístky v bráně vedle prodeje. Následně projdete a hned za bránou je strojek na lístky (skoro stejný jako v autobuse) do kterého strčíte kartu a stisknete Issue. Pokud bude jízdenka aktuální, tak vám vyjede lístek a osoba u brány bude spokojená.

Nevím, jestli je to běžné, ale já jsem při cestě zpět do centra nenašel žádnou pokladnu ani bránu, u které bych si mohl koupit lístek, a tak jsem jel "na černo". Abych se přiznal, tak jsem pokladnu ani nehledal, protože jsem sice měl čipovou kartu, ale zase jsem neměl čas. Ale jak jsem zjistil zpět v centru, tak se pokladna v Devonportu buď vůbec nenachází nebo během víkendu nefunguje. Ovšem neradujte se, zadarmo nepojedete. Cestující se po příjezdu poslušně řadí u východu a ti, co nemají jízdenku si ji koupí v místní pokladně. A ti šťasnější, co už mají jízdenku, ji ukážou osobě u brány a je to. V případně vlastnictví čipové karty následuje stejný postup s tisknutím jízdenky jako při odjezdu.



Zajímavou možnost poznat víkendový cíl mnoha obyvatel Aucklandu nabízí společnost 360 Discovery. A to konkrétně výlet do Coromandel Town a okolí. Za $144 máte možnost navštívit všechny nejzajímavější atrakce na západním pobřeží poloostrova Coromandel. Ušetříte si tím několikahodinovou cestu do Coromandel Town, kde v podstatě nic jiného není a navíc vám nehrozí, že odsud, jako už mnoho výletníků, už nikdy neodjedete... ;)