pondělí 7. dubna 2008

Strava na NZ - Dojmy po pár týdnech na NZ

Pokud jste turisté a máte rádi asijskou kuchyni, tak budete v Aucklandu maximálně spokojeni. V ACL totiž žije několik stovek tisíc přistěhovalců z Asie a mnoho z nich tu provozuje restauraci. Takže pokud nepočítám klasiku jako McD nebo KFC a Burger King, tak tu na jinou restauraci než thajskou, čínskou, indickou nebo sushi bar skoro nenarazíte. Jen občas nějaký steak house. Běžná cena jídla je ve zmíněných asijských restauracích v obchodních centrech nebo tzv. Food Court (něco jako jídleny, několik restaurací pohromadě) je 8-12 kiwi dolarů a sushi je tu levnější než u nás. Jídlo v klasické restauraci s obsluhou stojí 20 - 30$.

Cheeseburger stojí u McD 2$ a je, dle mého názoru, lepší než v ČR, v Burger Kingu 2,20$ a je největší, Wendy's už 2,40$ a je asi chuťově nejlepší. Cheese v BK je trochu výživnější než od McD, protože houska se víc podobá klasické české housce a jsou v něm dvě okurky, cheese od Wendy's je něco mezi McD a BK + víc cibule. Menu stojí od cca 6,50$ až po 20$ za opravdu solidní nálož ruzných burgerů, takže za 10 - 15 dolarů se dá v ACL bez problémů najíst. Jen tak pro představu, minimální mzda je tu cca 12$ na hodinu, takže žádná drahota.

Běžná strava Novozélanďanů je následující:
  • Snídaně - většinou opečené toasty s marmeládou nebo místní "dobrotou" zvanou Marmite. Je to odporná kvasnicová pomazánka vzhledem podobná nutele, ovšem chuť je mnohem horší než lahodné droždí (taky co byste chtěli od nezralého piva, ze kterého se to vyrábí). Případně různé obilné vločky s mlékem a spol. Místní verze čehokoli jsou inspirované chutěmi anglicky mluvících národů a tedy mírně odlišné od středoevropských. Například meruňková marmeláda je ochucená zázvorem.

  • Svačina - opět toasty s něčím: marmeláda, kvasnicový blivajz, šunka, sýr... Dětičky většinou papají sušenky.

  • Oběd - většinou jen lehký oběd při kterém se recyklují zbytky od večeře, čili opečené toasty s masovou náplní apod. nebo to samé co snídaně, případně svačina.

  • Večeře - hlavní jídlo dne, při kterém převažuje množství masa na přílohou :). Většinou grilované maso, zapečené mleté maso nebo obalované rybí filé + nějaká obdoba hranolků či opečených brambor. Těch hranolků (brambor) je pro celou šestičlenou rodinu asi tolik, jako bych snědl já, když bych se chtěl pořádně nacpat (rodina si zvykla asi tak za týden, že toho sním nejvíc a teď se diví, když si nepřidám). K tomu ještě fazole z plechovky nebo špagety v omáčce z téhož. Alespoň v mé rodině je běžná zeleninová obloha z čínského zelí, obyč. zelí, mrkve, okurky nebo rajčat (většinou all-in-one). Dále kyselé okurky a červená řepa, které mají prakticky stejnou chuť jako doma. Z ovoce to jsou avokádo a ananas (oboje čerstvé a tedy nesrovnatelně lepší než ty běžné parodie v plechovce), banány, kiwi a jablka (samozřejmě Produced in New Zealand).

  • Dezerty a jiné dobroty - je tu poměrně dost levná zmrzlina (2 - 5$ za vaničku dobré zrmzky), dále různé muffiny nebo dorty s ovocem (skoro stejné jako naše bublanina).

Málem bych zapomněl na chřest, který se zde v sezoně prodává na každém rohu a je hezky zelený a šťavnaný. Opět mnohem lepší než ty naložené vybledlé kousky u nás. Chřest má mimochodem jednu zajímavou vlasnost (na NZ se nazývá Asparagus), kterou potvrzuji a mohu se, nevím jestli hrdě, přihlásit ke 40% populace... Mimochodem s tou rychlostí taky nelžou.

Za sebe můžu říct, že jsem tady se stravou a možnostmi stravování poměrně spokojený, protože svíčkovou jsem tady nečekal a asijskou kuchyni mám rád. A teď už i kiwi pokrmy.

PS: Marmite už dokážu sníst, protože je to veeeelmi zdravé ;)