úterý 26. srpna 2008

Like a bat out of hell!

Postup úniku z ďáblových opratí (v tomto případě České spořitelny) je následující:

  1. Nejprve je samozřejmě vhodné vlastnit účet v jiné bance. Rušit účet a pořídit si obratem nový u stejné banky nepovažuji za zrovna prozíravé. Dále odmyslíme možnost uložení peněz do matrace (což je ale vzhledem k výši poplatků výhodnější) a budeme se soustředit na přechod do nového a lepšího. Kupředu levá, zpátky ni krok!

  2. První z několika posledních návštěv bude spočívat v oznámení této radostné noviny příslušnému pracovníkovi ČS. Ten vám poví, že je nejprve nutné zablokovat platební kartu, neboť byste mohli zrušit účet a přitom dál vesele platit (tedy jen tam kde nemají online terminály). Zároveň se optáte, zda a kolik dlužíte ČS. Pokud něco dlužíte, tak požádáte o mimořádnou splátku a dluh splatíte. Na to je vhodné mít na účtu dostatek peněz. Peníze lze převést i z jiné banky, ale zbytečně se to protáhne o den až dva. Pokud nemáte na splacení, tak máte smůlu a z okovů vás nepustí.

  3. Před návštěvou číslo dvě si přepíšete všechny uložené příjemce z internet banking starého účtu a založíte nové trvalé příkazy + povolíte všechna inkasa v novém účtu. Trvalé příkazy pak můžete zrušit, alespoň tím zrychlíte následující návštěvu na pobočce ČS o několik kliknutí.

  4. Pokud vám od někoho přicházejí peníze, tak zdroji oznámíte nové číslo účtu. Já tedy nikomu nic oznamovat nemusel, ale slyšel jsem, že i tohle se stává...

  5. Poslední návštěva č. 2 by se s trochou štěstí mohla stát i návštěvou poslední. Přijdete cca 3 - 5 dnů po té předchozí, aby bylo jisté, že jste se nepokusili okrást nějaký podnikatelský subjekt platbou platební kartou a následným zrušením účtu. Po této době by již mělo být jisté, že jste to neudělali, případně by měly být všechny předchozí platby řádně strženy z vašeho účtu. Pracovnice ČS zkontroluje, jestli máte na účtu nějaké trvalé příkazy nebo souhlasy k inkasu, případnou dlužnou částku a požádá vás o číslo účtu, na který má převést zůstatek po zrušení stávajícího účtu. Vy podepíšete zrušení internetového bankovnictví, kontokorentu, atd. a je hotovo.

Předchozí článek je sice o České spořitelně, ale ve většině ostatních bank to bude hodně podobné. Co mě ovšem nemálo překvapilo, byla jakákoli absence otázek ohledně důvodů odchodu z ČS, případně alespoň nabídka nějakého jiného typu účtu. Byl jsem připraven na pořádnou duševní masáž v podobě nepřeberného množství výhod bezkonkurenčních produktů této banky a ono nic. Asi už jsem jim nebyl dost dobrý. Vstříc novým zítřkům!

PS: Kdo má zájem o legendární skladbu od Meat Loaf z titulku, nechť si ji najde.