čtvrtek 27. března 2008

Bankovní účet - 3. část - "připrava na ústup"

Změna typu účtu - Pokud se chystáte domů a rádi byste si ponechali účet na NZ, ať už kvůli výplatě vrácených daní (což je nejjednodušší cesta, ale o tom až později) nebo z jiného důvodu, tak není nic jednoduššího, než změnit typ účtu na ANZ Control Account. U tohoto typu účtu neplatíte žádný měsíční poplatek, ale zase platíte za každou transakci. Zjednodušeně řečeno – platíte za každou „položku“ minimálně $0,60. Za $0,60 jsou platby kartou nebo převody v rámci účtů pomocí internet banking. Výběry hotovosti jsou zpoplatněny ještě větší částkou, kterou ovšem nevím přesně. Ale kdo na NZ potřebuje hotovost…

Toto je opět příklad účtu v ANZ Bank, ale většina ostatních bank na Novém Zélandu nabízí podobný typ účtu. Je dobré změnit typ účtu až těsně před odjezdem, zejména pokud hodláte ještě platit NZ platební kartou.

Zrušení pojištění - Pravděpodobně před odjezdem prodáte auto, takže je vhodné také zrušit jeho pojištění. Jako skoro všechno na NZ je to velmi jednoduché a žádná velká byrokracie se nekoná. Potřebujete na to cestovní pas a smlouvu o uzavření pojištění, kterou jste dostali po sjednání pojištění auta, zodpovědnosti apod. Důležité je především číslo zákazníka, podle kterého pak mohou smlouvu najít a následně zrušit. S touto smlouvou se dostavíte na jakoukoli pobočku ANZ Bank a řeknete první nezaneprázdněné osobě v uniformě ANZ Bank, že chcete zrušit pojištění. Osoba poté ochotně zavolá do Tower Insurance, kde nahlásí číslo zákazníka, jaké pojištění a ke kterému datu si přejete zrušit a to je víceméně vše. Z pojišťovny ještě budou chtít poslat dopis s oznámením o ukončení pojištění. A to na adresu, která byla aktuální v době uzavírání pojištění. Po mém upozornění, že tam to opravdu nikdo číst nebude, mi nabídli, že to mohou nechat poslat na pobočku ANZ a pak už vše vyřídí.