čtvrtek 20. března 2008

Bankovní účet - 2. část - "tuning"

V první části jsem popsal založení bankovního účtu v ANZ Bank a nyní napíši něco o možných vylepšeních. Něco jsem již popsal, ale pro jistotu to zopakuji:
  1. Zvýšení denního limitu pro výběr z bankomatů na 800$. - Základní limit je "jen" 400$ (pro platby kartou je to 3000$), což by například při velké platbě nemuselo stačit, a tak je vhodné zvýšit limit pro výběr na maximálních 800$. Alespoň já asi nikdy nebudu mít na běžném účtu dlouhodobě více než pár set dolarů a navíc se dá snad úplně všude platit kartou, ale co kdyby...

  2. Nahlášení IRD number. - Bez nahlášení IRD vám budou strhávat daň z úroků ve výši 39%, což není zrovna málo. Po nahlášení to bude klasických cca 20%.

  3. Aktivace plateb pomocí internet bankingu: Pay Anyone a zvýšení limitu na 10000$. - Pokud si myslíte, že někdy budete chtít převádět peníze online, tak to budete potřebovat. Po aktivaci internet bankingu si v sekci Pay Anyone (hned druhá položka v nabídce) odkliknete aktivaci Pay Anyone. Základní limit 1000$ funguje hned druhý den. Pokud chcete 5000$, tak vám na vaši adresu přijde email a z něj použijete aktivační číslo. Pokud chcete rovnou 10000$, což je maximum, tak vám na vaši adresu přijde dopis z banky. Následně zavoláte na bezplatnou linku a operátorovi řeknete, že chcete aktivovat Pay Anyone. Nahlásíte Customer Registration Number - osmimístné číslo pro přihlášení na internet banking a aktivační číslo z dopisu. Druhý by to mělo fungovat.

  4. Aktivace mezinárodních plateb: International Services. - Pokud chcete převádět peníze zpět do vaší rodné vlasti z pohodlí domova, tak to budete potřebovat. Pro aktivaci International Services musíte mít již aktivované Pay Anyone. V sekci International Services klinete na aktivaci a od následujícího dne můžete vesele převádět peníze. Limit bude stejný jako pro Pay Anyone. Pro převod peněz do ČR samozřejmě musíte vědět číslo vašeho CZ účtu v mezinárodním formátu a také si zjistěte, kolik si za to vaše banka účtuje.


  5. Pojištění odpovědnosti + vykradení: Contents Insurance. - Já jsem si pro jistotu sjednal i pojištění odpovědnosti, takže když rodině něco zdemoluji, tak zaplatím jen prvních 250$ a zbytek je na pojišťovně. Celková výše škody může být až 1000000$. Dále je v tom zahrnuto pojištění proti vykradení do celkové výše 10000$ na mých věcech (tolik tady asi nikdy mít nebudu, ale cítím se tak nějak bezpečněji). Měsíční poplatek je cca 21,50$ a zvolil jsem platbu inkasem (zde se to nazývá debit něco).

  6. Pojištění auta - "povinné ručení", krádež, živelná pohroma + skla: Vehicle Insurance. - Pojištění auta je nutnost, bez které byste vůbec neměli vyjíždět na silnici. V základním balíčku autopojištění je third party insurance ("povinné ručení"), theft (krádež) a natural disaster (živelná pohroma). Nejdůležitější je samozřejmě "povinné ručení", protože jakákoli oděrka cizího auta by vás přišla pěkně draho. O něčem vážnějším snad radši ani neuvažovat. Limit je v tomto případě $25 mil. na škodu i na zdraví. Jinak proti krádeži nebo zničení lavinou mám svoji popelnici pojištěnou na 1500$. Měsíční poplatek je cca 46$ + 2,50$ pojištění všech skel, protože se tu krade a vykrádá ostošest. V ANZ nabízí pojištění od Tower Insurance a měl jsem štěstí, protože šla zvolit i nulová spoluúčast (je mi 24 a většinou to bývá až od 25 let). Rozdíl mezi nulovou spoluúčastí a minimálně 350$ byl cca 5$ měsíčně, a to se rozhodně vyplatí.

Tak tohle jsou ve zkratce základní úpravy účtu, které by se mohly hodit každému.