pondělí 7. ledna 2008

Sky Tower v Aucklandu


Sky Tower je 328 metrů vysoká věž v centru Aucklandu. Jak místní hrdě říkají, je to nejvyšší stavba na jižní polokouli, protože je o 24 metrů vyšší než Sydney Tower (304 m) a taktéž je to 12. nejvyšší věž na světě. Tato dominanta byla otevřena 3. 3. 1997 a v dnešní době ji navštíví okolo 750000 lidí ročně. Na hlavní vyhlídku (186 m) vede 1029 schodů, ale naštěstí není nutné chodit pěšky, neboť nahoru jezdí i tři rychlovýtahy, které vás vyvezou za zhruba 40 sekund. Výtahy i hlavní vyhlídka mají na některých místech prosklenou podlahu, takže například můj táta by byl lehce stresovaný. Navíc okna hlavní vyhlídky jsou vykloněná směrem ven, abyste se mohli kochat pohledem do hlubin.


Druhá vyhlídka (Sky Deck) je 220 metrů vysoko a je za příplatek 3$ pokud jste si koupili levnější lístek. Při placení ihned u vchodu na věž je to +2$ (celkem je to pro dospělé 25$, studenty 18$ a děti tuším 10$). Z druhé vyhlídky je vidět víceméně to samé jako z hlavní, ale kdo by neutratil dva dolary navíc, aby si to mohl ověřit na vlastní oči, že. Asi jediné plus je možnost vidět někoho na Sky Walk, což je procházka po stropě hlavní vyhlídky nebo přípravu na bungee jump.


Sky Tower by měla vydržet zemětřesení o síle 7 st. Richterovy stupnice bez poškození, takže tu ještě nějaký ten pátek vydrží a můžete se také pokochat výhledem na Auckland, pokud jste to již neudělali.