pátek 25. ledna 2008

Jak získat IRD

Pokud chcete na Novém Zélandu legálně pracovat, tak budete potřebovat "IRD number". Je to unikátní císlo každého pracovníka na NZ, které slouží jako identifikace pro platbu daní. Toto číslo nahlásíte vašemu zaměstnavateli a on vám bude dávat již čistou mzdu.

Získat IRD number je velmi jednoduché, potřebujete na to jen pas s "work permit" vízem a NZ adresu (většinou lze bez problémů použít adresu backpackeru, kde bydlíte - ale nejdřív se zeptejte). Následně to lze udělat několika způsoby:

  • První z nich je malinko složitější, ale lze to udělat z pohodlí domova. Stačí vyplnit formulář IR595 (lze stáhnout na webu IR) a společně s poslední stranou z vašeho pasu (fotka, jméno atd.) odfaxovat do Inland Revenue. Většina kontaktů je zde. Všechno si lze telefonicky ověřit, včetně čísla faxu, kam to máte poslat. Menší problém je, že po vás budou chtít adresu na NZ, kam poté zašlou IRD.

  • Druhá možnost je jednodušší a jistejší, zejména pokud jste v Aucklandu. Stačí si prostě na Inland Revenue zajet osobně. IR se nachází na adrese "5 Byron avenue, Auckland" ve čtvrti Takapuna. Pokud pojedete autem, tak po Northern motorway na sever a je to, tuším druhý, sjezd směr Takapuna/Devonport (Esmonde Rd). Jinak z centra sem jezdí minimálně 5 autobusů (822, 839, 858, 875 a 879) a zastávka se jmenuje taktéž Takapuna. Pokud pojedete z centra, tak se po sjezdu z dálnice budete blížit k jedinému mrakodrapu široko daleko. Kousek od něj je největší autobusová zastávka, kterou jste do té doby potkali (2 zastávky na jedné a 4 zastávky na druhé straně silnice) a na té vystoupíte. Půjdete do třetí ulice směrem do centra - Byron ave, ve které jsou dvě vysoké budovy (viz foto), pričemž menší s nápisem AIA je ta, kterou hledáte. Vejdete do "The AIA building" a na stěne si můžete prečíst, že Inland Revenue je v 5. patře. Pozor: Většina úřadů a bank na NZ má otevřeno 9 - 16:30. Vyjedete tedy do 5. patra a půjdete vpravo směrem k recepci. Před ní si vezmete prázdný formulář s žádostí o nové IRD a vyplníte ho. Opět budete potřebovat NZ adresu na kterou vám pošlou IRD. Pokud nebudete něco vědět, tak to vynecháte a společne s pasem a úsměvem to dáte paní v recepci, která už si s tím poradí. Po ofocení pasu vám rekne, že vyřízení a zaslání IRD trvá cca 2 týdny, ale pokud chcete pracovat dřív, tak si mužete zavolat na bezplatné císlo 0800 227 774 (bezplatné jen z pevné linky!) a zde vám IRD sdělí. Měli by ho vědět již po cca 4 dnech.

S novým IRD se můžete směle vrhnout vstříc novým (pracovním) zážitkům a užívat Zélandu plnými doušky.