úterý 18. května 2010

Ostrůvek v moři rýže

Kdyby se vám v Chiang Mai náhodou stalo, že už vám thajské jídlo poleze krkem (těžko uvěřitelné, leč stát se to může), tak je tu záchrana v podobě Amazing Sandwich. Skvělé sendviče, obložené bagety a hamburgery. Všechno čerstvé, vyrobené na přání a za velmi příznivé ceny. Nachází se na Huey Kaew Road, naproti nákupnímu centru Kad Suan Kaew (každý v Chiang Mai ví, kde to je).

V restauraci máte na stole jednoduché seznamy pečiva, obloh a příloh, ve kterých si zaškrtáte, jak máte svůj sendvič nebo bagetu rádi a odevzdáte obsluze. Stejné je to pro hamburger. Pak počkáte deset patnáct minut a nacpete se k prasknutí. Samozřejmě to nebude stát více než 200 bahtů. To se na první pohled a místní poměry může zdát hodně, ale stojí to za to.

U sendvičů nebo obložené bagety si nejprve vyberete druh a velikost pečiva. Pak si vyberete hlavní oblohu (šunku, grilované krůtí/kuřecí maso, slaninu, roastbeef, parmskou šunku, italský salám...) a sýr (čedar, gouda, ementál, tavený, smetanový...). Samozřejmě si to můžete udělat jen masové nebo jen sýrové. Pak tam šoupnete nějakou zeleninku (čerstvá rajčata, okurku, papriku, cibuli, nakládanou okurku, listový salát...), vyberete dresink (česnekový, smetanový, bylinkový...) nebo omáčku (kečup, majonéza, chilli...), přidáte koření (pepř, restovaný česnek, sůl, bylinky...) a máte hotovo!

Pokud si dáte nějakou menší bagetu, nebo velkou a neumřete na přežrání, tak si můžete ještě objednat jako přílohu porci hranolek, amerických brambor, bramborového salátu, fazolí nebo čerstvého salátu. Pokud dokážete ještě alespoň dýchat, tak si na závěr můžete dát ještě mléčný shake nebo kávu. A mimo to ještě nabízejí typickou anglickou, francouzskou, americkou, kontinentální nebo jinou snídani (celkem asi 10 druhů).

Podobné je to s hamburgerem. Také si můžete objednat počet mas, druhy sýrů, zeleninovou oblohu, omáčky a koření. Já jsem si dal ten největší dvoupatrový cheeseburger s pořádnou oblohou a se slaninkou navíc. Měl krásných 20 centimetrů na výšku a okoloprocházející Anglán mi popřál hodně zdaru při souboji s tou "bestií". Nutno dodat, že jsem se nepřejedl zdaleka tolik, jako když jsem pár dní před tím měl druhou největší bagetu. To jsem se pak dobré dvě hodiny nemohl hýbat a ještě další dvě hodiny funěl jako lokomotiva. Člověk holt musí občas něco vytrpět.