neděle 25. října 2009

Bezpečnost především

1. Roušky

Že Japonci nosí roušky, asi každý ví, ale málokdo tuší proč přesně. Nejdříve jsem si myslel, že je to kvůli smogu, ale toho je v Tokiu možná méně než v Praze. Pak se nabízí ptačí nebo prasečí chřipka. Ovšem ani jedna z nich momentálně nepředstavuje závažný problém. Takže je to buď podivná móda, přílišná ohleduplnost nebo jsou to prostě jen citlivky. Ale aby to nevyznělo, že roušky nosí úplně všichni - to rozhodně ne, ale 10 procent to být může.

2. Práce na silnici

Kolik Japonců je potřeba na výměnu žárovky? Mnoho.. Neviděl jsem je sice měnit žárovku, ale drobné práce na silnici jsem zažil několikrát. Složitý úkon typu "podíváme se do kanálu" vyžaduje účast minimálně 9 lidí: tři stojí podél silnice a mávají na okolojedoucí řidiče výstražnými světly, dva je kontrolují, dva hlídají otevřený kanál, jeden je v kanále a jeden to všechno řídí.












3. Dezinfikovat, dezinfikovat, dezinfikovat

Prakticky u každého vstupu na nějakou atrakci, nebo kdekoli na atrakci, kde se lidé něčeho dotýkají, se nachází nádoby s dezinfekcí. A Japonci se dezinfikují často a rádi. Z toho vyplývá, že nošení roušek je buď přehnaná ohleduplnost nebo jsou to opravdu citlivky. Následující fotografie byla pořízena na vrcholu Tokyo Tower. Stejné dávkovače naleznete například v mořském akváriu, aby se návštěvníci mohli důkladně očistit poté, co si hráli s nečistými mořskými ježky..



Na závěr návod z plážových záchodů, jak si správně umít ruce...