sobota 12. dubna 2008

Strava na NZ - nákupy na vesnici

Nakupování v díře jako je Coromandel není tak jednoduché jako ve větším městě, kde je můj oblíbený "supersklad" Pak'n Save. Nejbližší P'nS je v Thames, což je největší město poloostrova Coromandel vzdálené 55 km. Na první pohled to vypadá, že 55 km zase není taková dálka, ale při průměrné rychlosti okolo 50km/h to zabere celkem dost času a jet 110 km pro svačinu... Prakticky celá cesta totiž vede podél pobřeží a je krásně klikatá. Na cestu do P'nS tedy potřebuji přibližně 11l benzínu a následně musím při nákupu ušetřit více než 19$ (11l x 1,7$ = 18.7$), abych "nechtěl slevu zadarmo". Navíc tady na vsi stojí benzín okolo 1,95$/l.

V Coromandelu jsou v centru tři minisupermarkety a jeden obchod se zdravou výživou. Ve vzdálenějších Coromandel Supermarket a Coromandel Super Saver je snad úplně všechno dražší než v bližším Four Square, takže nechápu, že tam ještě někdo chodí. Kdyby byli alespoň hezčí, tak se nedivím, ale opak je pravdou. Takže tam chodím jen občas zkontrolovat, jestli se něco nezměnilo a jinak chodím jen do bližšího a levnějšího Four Square Supermarket. Navíc v něm jsou každý týden slevy na určité zboží a díky nim se ceny dostanou občas i pod úroveň P'nS. Navíc den před skončením trvanlivosti prodávají chleby nebo buchty za 1$, takže jsem tam stálý zákazník. Chleba vydrží bez problémů o dva dny déle bez jakékoli změny chuti a navíc ho mohu dát do mrazáku. Marmelády zde stojí 2,4$ za 500g (2$ v P'nS a 2,9$ v jiném obchodě), margarín 2,2$ (2$) a sušenky 1,6$ (1,3$), takže pro běžné potraviny nemá smysl jezdit daleko. Kilogram sýra zde stojí cca 14$ (7,5$), ale v akci bývá za 9 - 10$. Maso je zde v řeznictví čerstvé za stejné ceny jako v P'nS a navíc lze koupit jen jeden kousek a ne celé obří balení. Kvalitní mleté hovězí stojí od 10$/kg, klobásky 6,5 - 13$/kg a steaky od 11$/kg.

V obchodě se zdravou výživou je i ovoce a zelenina s relativně slušným výběrem. Dále zde mají nejlevnější mléko - jen 3.50$ za 2l (dvě lahve jsou za 6$) a spoustu organic potravin. Ty jsou možná o hodně zdravější, ale také většinou o hodně dražší. Organic mléko stojí jen 3,50$/2l, takže mohu snídat superzdravé mléko se superzdravými cereáliemi a zdravými toasty se zdravou Marmite. Mohu, ale radši kupuji Full Cream Milk se 4% tuku, protože tuku není nikdy dost a navíc chutná tááák dobře.