pondělí 10. prosince 2007

Malý krok pro dopravu, velký skok pro North Shore

Dnes jsem poprvé jel do školy po nové silnici vyhrazené pouze pro autobusy! Teď si asi myslíte, že jsem blázen, ale ona je to zde opravdu velká a poměrně zásadní událost.

Jak jsem již psal, nyní bydlím v části města zvané North Shore. Už z názvu je jasné, že je to na severu Aucklandu. Konkrétně bydlím ve čtvrti Albany, což je prakticky úplně nová čtvrť, z velké části postavená v průběhu posledních pěti let. A protože většina místních obyvatel pracuje v centru nebo minimálně směrem do centra, tak jsou tu ráno brutální zácpy. Cesta z Kladna do Prahy je proti tomu pohodová. Jěště to bylo umocněné právě stavbou speciální trasy pouze pro autobusy, která dočasně ubrala jeden jízdní pruh.

Kompletní trasa, včetně nových zastávek, by měla být otevřena tuším v únoru, ale již dnes jí autobusy projíždějí. Je to paráda, krásně plynulý průjezd a je to o deset minut rychlejší - do centra cca 35 minut (v hlavních stanicích se pár minut čeká). Autem je to podstatně pomalejší, protože i dřív autobusy využívaly zbytky postranního pruhu, kam auta nesmějí. A opravdu tam nejezdí, ne jako v čechách. Kéž by tohle někdy bylo i u nás...